M’agradaria fer un post una mica resum d’alguns exploradors antàrtics dels que no he parlat gaire durant el blog…( de resum no té res..aviso!! que foto un rotllo que a qui no l’interessi ja es pot saltar el post…..!!!)
És un post dedicat a tots aquells herois que van decidir anar a descobrir aquest continent que em té fascinada…l’Antàrtida. I quan es llegeixin les històries si us plau, imagineu el que devia ser, sense gore-tex, plumes, ni wind stoppers, ni forros polares , ni barritas energètiques, ni osties …jersey de llana i jaqueta impermeable…i andando!!!!! Jo cada vegada que ho llegeixo, al.lucino ,…….EXPLORADORS ANTÀRTICS….UNS HEROIS DE VERITAT!!!
Dumont d'Urville
El segon viatge de l'Astrolabe (1837-1840)
Ruta del segon viatge de l'Astrolabe (1837-1840). El rei Lluís Felip va aprovar el pla i les instruccions van ser preparades per Claude du Campe de Rosamel (1774-1848), llavors ministre de la Marina i les Colònies. Se li va ordenar que l'objectiu de l'expedició era el Pol Sud Magnètic i reclamar per a França, i si això no fos possible, l'expedició de Dumont hauria igualar la latitud més al sud dels 74 ° 34'S assolits el 1823 per James Weddell. Així, França es va convertir en part de la competència internacional per l'exploració polar, juntament amb els Estats Units i el Regne Unit. [10]
Durant la travessia van suposar creuar vint graus i un corrent occidental, a bord hi va haver més desgràcies, inclosa la pèrdua d'un home. Creuant el paral · lel 50 ° S, van experimentar inesperades caigudes en la temperatura de l'aire i de l'aigua. Després de completar la cruïlla de la Convergència Antàrtica, el 16 de gener, als 60 ° S van veure el primer iceberg i dos dies més tard els vaixells es van trobar enmig d'una massa de gel. El 19 de gener l'expedició va creuar el Cercle Polar Antàrtic, amb celebracions similars a les cerimònies d'encreuament de l'Equador, i van veure terra aquesta mateixa tarda.
Els dos vaixells van navegar lentament cap a l'oest, vorejant les parets de gel, i a la tarda del 21 de gener alguns membres de la tripulació van desembarcar en una illa rocosa i van hissar la bandera tricolor francesa.
Dumont la va cridar punta Geologia (Pointe Geologia) i la terra més enllà, Terre Adélie (Terra Adelia), en honor a la seva esposa. L'únic explorador antàrtic que li va dedicar algun descobriment a la seva dona, i per la qual també anomenem als pingüins Adelie.
Otto Nordenskjöld
Expedició Antàrtica Sueca de 1901-1904
Va liderar l'Expedició Antàrtica Sueca de 1901-1904, a bord del vaixell Antarctic. L'expedició va visitar les illes Malvines, i el vaixell, comandat pel marí antàrtic Carl Anton Larsen, va deixar al grup de Nordenskjöld a la illa Cerro Nevat (Snow Hill), una illa adjacent a la costa oriental de la península Antàrtica. Nordenskjöld va passar l'hivern a l'illa Cerro Nevat, mentre el Antarctic va tornar a les Malvines. El següent estiu Larsen es va dirigir de nou al sud, intentant tornar amb el grup de Nordenskjöld, però va quedar atrapat en el gel, el qual eventualment va impactar i va trencar el casc, obligant a Larsen i la seva tripulació a passar l'hivern en un improvisat refugi en illa Paulet.
La manca de notícies sobre Nordenskjöld mobilitzar suecs, francesos i argentins per organitzar una expedició de rescat.
Larsen i Nordenskjöld finalment es van trobar en el seu refugi en badia Esperança a finals de 1903, on van ser rescatats per la corbeta de l'Armada Argentina ARA Uruguai (al comandament del capità Julián Irizar), la qual havia estat enviada quan el Antarctic havia fallat en el seu intent de tornar a Amèrica del Sud l'any anterior. Malgrat la seva final i de les grans penúries sofertes, l'expedició va ser considerada un èxit científic.
Nordenskjöld i Sobral. |
Nordenskjöld ha concretat durant la seva accidentada campanya diversos assoliments significatius entre ells haver aconseguit la màxima penetració per terra, fins llavors, cap al pol sud, en haver arribat als 66 graus 33 'de latitud sud. D'altra banda ha precisat la fins llavors incerta geografia de la zona, havent explorat gran part de la costa oriental de la Península Antàrtica, incloent terme Longing, illa James Ross, l'arxipèlag de Joinville, i l'arxipèlag Palmer, i realitzat les observacions magnètiques previstes.
El més sorprenent descobriment realitzat per la seva expedició és la troballa a l'illa Seymour de restes fòssils d'animals prehistòrics. Les evidències que es van consolidar amb noves troballes en les següents dècades suggereixen que la inhòspita regió ha gaudit en altres èpoques de temperatures tropicals.
L'expedició que va portar el nom de Nordenskjöld a la fama també li va portar un enorme cost, deixant-lo extremadament endeutat.
Roald Amundsen
El descobridor del pol Sud Geogràfic
Després de la seva expedició al pas del nord-oest, Amundsen va planejar una expedició al Pol Nord, pel que faria ús del Fram, el vaixell propietat de Fridtjof Nansen que aquest explorador havia utilitzat en les seves exploracions àrtiques. Després de tenir notícies que Robert Peary s'havia avançat a ser el primer home en el Pol Nord, Amundsen va canviar els seus plans, i va decidir llançar-se a explorar el Pol Sud.
Amundsen no va fer públic el seu canvi de plans de manera immediata, davant la possibilitat que Nansen es negués a prestar el Fram per al viatge antàrtic. En assabentar-se Nansen, va recolzar l'expedició. Quan va arribar a l'illa de Madeira, Amundsen va enviar per telegrama la notícia de la seva expedició a Robert Falcon Scott, un altre explorador que pretenia aconseguir el Pol Sud i que seria el seu rival en aquesta carrera.
El 14 gener 1911 va arribar el Fram a la Plataforma de Gel de Ross, al mar del mateix nom. Allà va ancorar el vaixell en la Badia de les Balenes i Amundsen va aixecar el seu campament, al que va cridar Framheim. Scott, per la seva banda, s'havia establert en MacMurdo Sound, 96 km més lluny del pol que Amundsen. Mentre els plans de Scott eren seguir la ruta d'Ernest Shackleton per la Glacera Beardmore fins a la Meseta Antàrtica, Amundsen pretenia crear la seva pròpia ruta, i va decidir pujar els Montes Transantárticos fins arribar a la Meseta Antàrtica.
El vaixell Fram |
Amundsen i el seu equip van partir el 19 d'octubre de 1911 amb quatre trineus i 52 gossos de raça groenlandesa, liderats per la femella Etah. L'aliment de l'equip constava d'una ració personal diària de 380 g de galetes, 350 g de pemmican, 40 g de xocolata i 60 g de llet en pols, mentre que els gossos van ser alimentats amb 500 g de pemmican diaris.
En les Muntanyes de la Reina Maud, van aixecar un campament que rebria el nom de la Carnisseria, en el qual serien sacrificats 24 gossos. Una part de la carn seria emprada per alimentar els gossos supervivents, i la resta s'emmagatzemaria per al viatge de tornada. Sotmesos a tempestats en creuar per senders bastant escarpats, van arribar als 87 ° el 4 de desembre i el dia 7, tres dies després, aconseguirien el punt més al sud de l'expedició de Shackleton: 88 ° 23 'Sud, quedant a 180 km del pol sud.
El pol sud va ser aconseguit el 14 de desembre de 1911, 35 dies abans que l'expedició de Scott. Amundsen va aixecar en ple pol el seu campament, anomenat Polheim. Va decidir deixar una botiga amb una carta al seu interior que donava testimoni del seu assoliment, en el cas que l'equip no pogués tornar a Framheim. L'expedició de Scott, bastant desafortunada, aconseguiria el pol 34 dies després.
L'equip va tornar a Framheim el 25 de gener de 1912, amb 11 gossos, després de 99 dies de viatge d'anada i tornada al pol.
Davant la falta de mitjans de comunicació, l'èxit d'Amundsen no va ser anunciat públicament sinó fins al 7 de març de 1912, quan l'equip va arribar a Hobart, a Austràlia. Tot el seu viatge seria narrat en el seu llibre El Pol Sud: un informe de l'expedició antàrtica noruega en el "Fram", 1910-1912.
Comparació de les expedicions d'Amundsen i Scott
La gran diferència estratègica entre ambdues expedicions va ser que Amundsen va basar el seu transport exclusivament en trineus amb gossos groenlandesos, mentre que Robert Falcon Scott va comptar amb l'ús de cavalls mongols. Amundsen va decidir sacrificar diversos gossos abans d'arribar al pol i emmagatzemar la carn per al retorn; aquesta estratègia li va permetre minorar el pes de l'aliment dels gossos i assegurar l'alimentació dels animals supervivents en el viatge de tornada.
Els cavalls de Scott havien de carregar sacs amb civada per a la seva alimentació, la qual cosa augmentava el seu pes i les seves possibilitats d'enfonsar en la neu. Un altre desavantatge és que als cavalls la suor se'ls congelava a la pell mentre que els gossos regulen la seva temperatura sense suor. De manera addicional, sembla ser que l'expedició d'Amundsen comptava amb un millor equipament i vestit de major resistència al fred. Tots els cavalls de Scott van morir i l'equip va haver de valer de la seva pròpia força. A més, Scott va agregar en l'últim moment un membre extra en l'equip, el que va motivar un desajustament en les racions alimentàries.
Mentre que Amundsen va realitzar un viatge eficaç i sense grans contratemps, Scott va arribar amb greus penúries al pol, va trobar la botiga d'Amundsen, i tant ell com el seu equip van morir durant el viatge de tornada a causa de la seva falta de preparació, roba inadequada i absència de queviures suficients. A més també tenien problemes interns. Així Lawrence Oates es va enfrontar amb Scott en diverses ocasions, per temes relacionats amb la forma de dirigir l'expedició, una vegada va escriure al seu diari: «Myself, I dislike Scott intensely and would chuck the whole thing if it were not that we are a British expedition ... Scott 'is not straight, it is Himself first, the rest nowhere ... »(" No m'agrada gens Scott i el llençaria tot a rodar si no fos perquè som una expedició britànica ... Scott no actua amb rectitud, la seva primera preocupació és ell mateix, la resta no li importa ..."). Oates es va deixar morir per no entorpir la marxa de Scott, qui potser no hagués mort d'haver seguit els consells d'Oates.
D'altra banda, en el seu llibre An empire of ice, del guanyador del Pulitzer Edward J. Larson indica que Scott va posar la ciència com un objectiu prioritari en la seva conquesta del Pol Sud, a diferència d'Amundsen, visions per cert contraposades que ja han estat tractades per altres autors, de fet, l'expedició de Scott estava conformada per només quatre dels seus homes, deixant als altres 27 (entre científics i oficials navals) al campament base realitzant mesuraments científiques o fent exploracions paral · leles, mentre que en ruta al Pol Sud, el grup de Scott ocupava temps addicional a prendre mostres geològiques, meteorològiques i biològiques, moltes de les quals van resultar contenir restes fossilitzades d'una flora del paleozoic coneguda com Glossopteris, prova definitiva de la connexió entre l'Antàrtida i la resta dels continents, evidencia que havia estat buscada infructuosament per dècades. Amundsen en tant, instal · lar un campament a 100 km del Pol Sud i va iniciar camí ràpidament, en efecte, respecte a Scott, aquest autor acota que
«(...) Fatalment va quedar en desavantatge en la seva competència davant del noruec Roald Amundsen, un aventurer polar de provada habilitat a qui només li importava guanyar la carrera.
Robert Falcon Scott
Després de la seva mort: la llegenda de «Scott de l'Antàrtida» La notícia de l'èxit d'Amundsen va arribar a Europa abans que es conegués el destí sofert per Scott i els seus homes. Quan la seva tràgica història va ser publicada, el relat de Scott va fer estremir el cor dels britànics. El seu diari es va convertir en un èxit de vendes, el heroisme del capità Lawrence Oates, que no va dubtar a sacrificar per tal de proporcionar als seus companys majors possibilitats de salvació, el van convertir en un heroi, només superat en popularitat per Scott, qui ràpidament va ser elevat a la categoria de llegenda, convertint-se en el major heroi de la Royal Navy des Horatio Nelson, i en el primer gran heroi britànic del segle XX.
L'exemple de Scott, Oates i els altres, enfrontant-se a la mort amb els llavis entumits, mentre realitzaven esforços sobrehumans lluitant contra l'aclaparadora força de la natura, va ser immortalitzat en llibres i pel · lícules, i una estàtua de Scott realitzada per la seva esposa Kathleen ( escultora) va ser erigida a la Plaça Waterloo de Londres.
Quan es va establir una base permanent d'investigació al Pol Sud, va ser batejada com Estació Polar Amundsen-Scott.
El dramàtic final del viatge va fer que els britànics oblidessin que l'honor de ser el primer a arribar al Pol Sud havia estat per a un noruec. Scott s'havia convertit en una llegenda tràgica, més apreciada que el simple èxit geogràfic que hagués obtingut, i l'estima que els seus compatriotes li tenien prou feines va disminuir durant la Primera Guerra Mundial, que començaria al cap de poc temps.
La llegenda de Scott va romandre inalterable durant seixanta anys, fins que historiadors revisionistes van començar a desmuntar-la, especialment una despietada biografia comparada de Roland Huntford, publicada el 1979 amb el títol Scott and Amundsen / The Last Place on Earth (Scott i Amundsen / L'últim lloc de la Terra), que destruïa la llegenda i criticava les motivacions, el lideratge, el judici i la capacitació de Scott. Publicat en una època en què els valors que exemplificava l'odissea de Scott no estaven tan de moda, aquesta visió revisionista de l'heroi antàrtic va obtenir un gran suport entre el públic, tant, que va arribar a reemplaçar a la llegenda original, la qual cosa va motivar que el modern explorador polar Ranulph Fiennes publiqués una obra que defensava la reputació de Scott ("Captain Scott", 2003).
Els revisionistes han adduït que en atorgar el comandament de l'Expedició Discovery a Scott, s'havien sobrevalorat les seves capacitats, ja que no era més que un relativament jove oficial de torpedes, sense cap experiència a l'Antàrtic. Com a prova d'això, apunten el fet que el Discovery es va quedar tan congelat en el gel que va estar a punt de perdre irremeiablement. No obstant això, va ser el mètode emprat per a la travessia a peu el que rep les crítiques més severes.
Scott i els seus homes quan van descobrir que Amudsen havia arribat abans. |
La insistència de Scott a utilitzar ponies de Sibèria en la seva primera expedició, per a posteriorment optar perquè fossin els homes qui arrosseguessin tot l'equip fins al Pol, en comptes d'utilitzar trineus tirats per gossos, és la principal diferència entre ambdues expedicions. Scott va utilitzar gossos, però només fins la Glacera Beardmore, mentre que Amundsen, un conductor de gossos més experimentat, els va utilitzar durant tot el viatge. Potser la seva resistència a portar als gossos fins a més lluny es devia al fet que Scott va admetre en una ocasió que avorria la idea de sacrificar als gossos per alimentar als altres. La biografia de Fiennes suggereix que potser Scott simplement va utilitzar el mètode que li va funcionar millor durant l'Expedició Discovery. No obstant això, el mateix Scott escriu en el seu diari que considera que aquest mètode, encara que més dur físicament, era superior moralment al d'emprar gossos, el que probablement va fer que a l'hora de decidir optés per la solució menys eficient. No obstant això, Scott no estava tancat a altres possibles opcions, va ser el primer a fer intents seriosos d'utilitzar mitjans motoritzats, reconeixent encertadament que aquest seria el futur dels viatges a través del gel.
Els crítics també han assenyalat que, a diferència d'Amundsen, Scott no va buscar l'assessorament dels indígenes dels climes àrtics, els indubtables experts en la supervivència en un clima tan advers. Per ser precisos, aquestes crítiques haurien de dirigir-se a la Royal Navy, no a Scott, que simplement va seguir les indicacions i consells dels seus predecessors a l'Antàrtic i els seus superiors de la Royal Navy, que no havien après tant dels inuit com Amundsen a Noruega o Robert Peary als Estats Units. Veient les fotos de Scott i els seus amb la seva vestimenta per a la neu gairebé es pot sentir el fred. El fet que Scott estigués a punt de salvar-suggereix que un únic factor podria haver marcat la diferència, potser podrien haver sobreviscut si haguessin portat roba d'abric d'estil inuit, o potser si haguessin seguit una millor dieta, o si han estat millors esquiadors o si han viatjat amb menys pes.
Scott escrivint el seu diari |
Malgrat les moltes crítiques dels revisionistes, la principal causa del fracàs de Scott van ser les extraordinàriament adverses condicions meteorològiques que va trobar en el seu viatge. Ara se sap que la ruta sobre el costat oest de la Barrera de gel de Ross (la que va seguir Scott) pateix un temps pitjor que la ruta més a l'est que va usar Amundsen. A més, Scott es va enfrontar a una meteorologia que només es dóna un cop cada cent anys, amb temperatures 20 ° més fredes que de costum i amb torbs durant diversos dies. Les baixes temperatures que es van trobar en la Barrera de gel de Ross van dificultar el lliscament dels seus trineus, l'esforç que van haver de fer podria comparar-se a empènyer una banyera plena a través del desert del Sàhara. Scott i Simpson, el meteoròleg de l'expedició, van estimar que les temperatures serien prou altes com per permetre als trineus lliscar amb facilitat. Un altre efecte del fred extrem va ser l'escassetat de combustible. Havien deixat dipòsits de combustible al llarg de la ruta, però quan els van necessitar es van trobar que molts estaven buits, ja que les soldadures dels mateixos havien cristal · litzat a causa de les baixes temperatures.
D'altra banda, l'esforç d'arrossegar els trineus requeria la ingesta d'unes 5.000 calories diàries, i en aquella època, llevat probablement els inuit, no es coneixia la importància de seguir una dieta molt rica en greix. Scott portava una gran quantitat de carn seca (pemmican) que no era massa rica en greix. L'extrema pèrdua de pes motivada per l'esforç físic va reduir també el greix corporal, i amb ella l'aïllament del fred. Encara que les causes precises de la mort de Scott segueixen sent objecte de debat, sembla que van ser la inanició, l'esgotament, el fred extrem i l'escorbut (malaltia provocada per una alimentació deficient en vitamina C) els qui van contribuir a la mort de Scott i els seus homes.
Scott també va demostrar una gran dedicació a la ciència. Mentre que Amundsen es va limitar a arribar al Pol i tornar amb vida, l'expedició de Scott era eminentment científica. Encara que s'estaven morint, Scott i Wilson es detenien a recollir mostres geològiques, de les quals portaven uns 14 kg quan van morir. Encara que la doble motivació de l'expedició comprometia el ja de per si reduït marge de seguretat de l'expedició, la ciència era important. Entre les mostres trobades al costat de Scott hi havia un tros d'hulla extret en la Serralada Transantártica, el que provava que el continent havia d'haver tingut un clima temperat en un passat llunyà. Aquest descobriment va ser de la major importància per a la geologia, ja que afegia evidències de pes a favor de la teoria de la tectònica de plaques. Els expedicionaris van prendre dades meteorològiques pràcticament fins a la seva mort. Els diferents objectius d'ambdues expedicions destaquen les diferents solucions als problemes i decisions preses pels seus respectius líders.
Els membres de la partida de relleu que va trobar a Scott i els seus companys sis mesos després de la seva mort, han assenyalat el punt exacte on havien mort mitjançant un monticle de neu coronat per una creu de prou factura; alguna cosa després, abans del retorn del Terra Nova el gener de 1913, els fusters del vaixell van fer una gran creu de fusta on van gravar els noms dels morts i el vers del poema Ulysses de Tennyson: "Lluitar, buscar, trobar i no rendir-se mai". Aquesta creu va ser col · locada sobre Observation Hill, turó que domina Hut Point (on estava la caserna general de Scott en terme Evans). Scott i els seus camarades van morir en una glacera molt proper al mar. A la dècada de 1970, sir Peter Scott, l'únic fill del capità Scott, va visitar tan modest memorial. Pocs mesos més tard, les restes de Scott i els seus camarades van ser llançats al mar.
Scott i Amundsen: En aquella època es considerava que el primer explorador que arribés un territori salvatge obtenia drets territorials sobre qualsevol altra exploració posterior en aquest territori. Així, Shackleton va prometre a Scott que no utilitzaria la base establerta per l'Expedició Discovery en McMurdo Sound, però el 1907 les circumstàncies van obligar a trencar la seva promesa, fet aquest que Scott recordaria amb ressentiment. El mateix sentiment de propietat seria l'arrel de l'enfrontament entre Scott i Roald Amundsen el 1911, que es va anomenar "Dash to the Pole" (La carrera fins al Pol), així, el britànic considerava que la seva anterior expedició li havia donat el dret de ser el primer en arribar al Pol Sud i, per tant, Amundsen pretenia aconseguir una meta que no li corresponia. Scott també es mostrava ressentit pel fet que Amundsen no declarés el seu veritable objectiu al començament del seu viatge, el que va ser considerat com una jugada bruta. És important saber que Scott no va voler utilitzar gossos en la seva segona expedició, sinó cavalls, per una trista experiència anterior, quan va haver de sacrificar els seus gossos perquè aquests havien ingerit peix enverinat. Amundsen, per descomptat, va utilitzar gossos, va portar més gossos que menjar per a ells, amb el pla que-arribat el moment-alimentària a part dels gossos amb altres gossos. Aquest sacrifici premeditat no estava en l'esperit de Scott, qui ni tan sols considerar sacrificar els cavalls, el que podria haver contribuït a la seva salvació.
Ernst Shackelton (my idol!)
1914 - 1916 Expedició Imperial Trans-Antàrtica (Expedició Endurance)
L'Expedició Imperial Trans-antàrtica va partir de Londres l'1 d'agost de 1914 amb l'objectiu de travessar l'Antàrtida des d'un lloc proper a la Badia Vahsel, al sud del Mar de Weddell, arribar al Pol Sud i continuar fins a la Illa de Ross en l'extrem oposat del continent.
L'objectiu de la missió va ser abandonat quan el vaixell HMS Endurance va quedar atrapat en el gel prop del seu destí en la Badia Vahsel. Shackleton i els seus homes van fer el humanament possible per alliberar el vaixell, però lentament el gel va començar a comprimir el casc de l'embarcació que els servia de refugi.
Més tard quedaria destrossat, aixafat pels blocs de gel que el tenien atrapat, i finalment es va enfonsar el que va obligar a la tripulació del vaixell i els membres de l'expedició a abandonar la seva localització i sacrificar els seus gossos per poder alimentar-se.
Endurance, atrapat pel gel |
Shackleton i els seus homes van haver de fer un viatge èpic, arrossegant els bots i travessant el gelat Mar de Weddell, mentre es traslladaven, els gels en moviment van contribuir a apropar al seu destí i posteriorment van haver de vogar en pot fins a la Illa Elefant, a l'arxipèlag de les Illes Shetland del Sud (Illes Pilot Pardo, segons la denominació oficial xilena).
la James Caird |
Un cop allà, van reconstruir un dels seus petits pots, sacrificant els últims gossos i Shackleton acompanyat de cinc homes van navegar fins a la illa Sant Pere, en les Georgias del Sud a la recerca d'ajuda. Aquest viatge, realitzat a finals de la tardor Antàrtic (abril-maig), embarcats en una barca de tan sols 6,7 metres d'eslora (la James Caird), a través del Pas Drake fins a Sant Pere, era arriscadíssima i possiblement no tingui rival en la història de la navegació. Van tocar terra a la costa sud de l'illa.
Shackleton sabia que hi havia una estació balenera a l'altre costat de l'illa i la van travessar escalant una serralada que la recorria com si fos la seva espina dorsal, en 36 hores en un igualment notable viatge (caldria destacar que l'interior de l'illa encara no havia estat cartografiat). Allà van trobar l'ajuda necessària per poder comunicar la seva situació.
En el seu diari Shackleton descriu l'experiència alucinatoria de sentir-se acompanyats per un desconegut durant aquesta marxa, el que donaria lloc a una famosa referència literària en el poema La terra erma de TS Eliot:
When I count, there are only you and I together
But when I look ahead up the white road
There is always another one walking beside you
Els 22 homes que havien estat a l'illa Elefant van ser rescatats per Shackleton, que va arribar a Punta Arenas, al mes de juliol, en ple hivern antàrtic. Després de tres intents infructuosos per culpa dels blocs de gel.
Shackleton primerament sol · licitar ajuda al govern uruguaià, que va enviar al vaixell "Institut de Pesca N ° 1", comandat pel tinent Ruperto Elichiribehety, aquesta expedició no va tenir èxit ja que si bé el vaixell era de ferro no estava preparat per trencar els gels. La mateixa va partir el 9 juny 1916 de Montevideo, arribant a port Stanley, on se'ls uneix Shackleton, advertint dels problemes que podien haver. El 21 de juny arriben, sent la primera vegada que navegava un vaixell amb casc de ferro per aquestes latituds. Després de infructosos intents, a causa de les males condicions, els icebergs i la possibilitat de pèrdua de vida dels marins, Shackleton va decidir anar a Punta Arenas per obtenir un altre auxili. El dia 12 de juliol la tripulació torna a Montevideo.
Després va sol · licitar ajuda al govern xilè, que va enviar al escampavía Yelcho, comandat per Luis Pardo Villalón, que en un no menys èpic viatge, va aconseguir arribar a la illa Elefant, al migdia del 30 d'agost de 1916.1 Atès que tota la tripulació de l'Endurance va sobreviure sense perdre un sol home, les encertades i perilloses decisions de Shackleton en aquesta ocasió continuen sent posades com a model de lideratge en condicions extremes, 2 anys a l'Antàrtida ... i sense morir un sol home .... sense paraules!
1 comentari:
Lauri això està molt ben treballat i redactat. Es nota la teva passió per aquelles terres i pels seus exploradors.
Et recomano que llegeixis també a Cherry Garrard ("El peor viaje del mundo") també d'una èpica impressionant (CH.G. va acompanyar a Scott però no formava part del grup final. Va ser qui va trobar els cossos d'Scott i companyia).
Amb 14 milions de km2 tens Antàrtida fins la resta dels teus dies!!
Publica un comentari a l'entrada