dissabte, 31 de desembre del 2011

Icebergs: el perquè dels seus colors

Colors i formació dels icebergs.



Explicació que he trobat per internet dels color que tant m'apassionen dels  meus estimats icebergs:

Els icebergs vells són blaus, els joves, no. L'edat d'un iceberg pot influir en el seu color ... però no sempre. La superfície de l'iceberg també és un factor que influeix en el seu color. Si hi ha una capa de neu que el cobreix o una superfície aspra, un iceberg antic es veurà més blanc.
Els icebergs són blaus per la refracció. La refracció de la llum té lloc quan els raigs de llum ingressen en un mitjà on la velocitat de transmissió de la llum és diferent. Pensa en el que passa quan submergeixes part d'un objecte recte, com un llapis, en l'aigua. L'objecte sembla doblegar-se en la superfície. Encara que hi ha una mica de refracció en les glaceres, l'efecte és insignificant i no pinta els icebergs.
Les glaceres són blaves per la dispersió de la llum, el mateix fenomen pel qual el cel es veu blau. Veiem el cel de color blau a causa d'un efecte denominat "dispersió de Rayleigh", que es produeix quan la llum del sol rebota contra les molècules de l'atmosfera. La dispersió de Rayleigh es produeix més que res per la interacció de la llum amb les molècules d'aire.

Com es formen els icebergs?
Els icebergs provenen de les glaceres, enormes camps de gel i neu que es mouen lentament. Es formen en zones on neva molt, on la neu no es fon del tot en la temporada més tèbia. La neu s'acumula any rere any. El pes de la neu de cada any comprimeix a la neu de sota, compactada i fent que la neu més antiga cristal · litzi i es formi gel més dens.
La força de gravetat i el pes del gel, combinats, fan que una glacera flueixi o es mogui. Una glacera de muntanya es mou pendent avall i, si una glacera és a prop d'una zona costanera, es mou cap a l'oceà. On la glacera es topa amb l'aigua, contínuament es trenquen i cauen grans trossos de gel de la cara de la glacera en un procés que es coneix com "despreniment". És així com neixen els icebergs. Un cop a la deriva, els icebergs queden a mercè dels corrents oceànics i el vent. 


L'acció de les onades sota l'aigua i l'erosió del vent sobre la superfície esculpeixen els icebergs, donant-los formes interessants.

El color de l'aigua
Abans que res, necessitem entendre per què la neu es veu blanca. Al congelar i formar neu, l'aigua es cristal · litza. Quan mirem de prop un floc de neu, revela les seves moltes facetes, que són gairebé com les d'un diamant tallat. Aquestes facetes o superfícies reflecteixen la llum. A mesura que la neu s'acumula, els flocs de neu atrapen una gran quantitat d'aire. Si plenes un got fins a la vora amb neu i després la empenys cap a dins i deixes que es fongui, veuràs que la major part del que creies que era aigua congelada ... ¡En realitat era aire! Com la neu conté molt aire atrapat, la llum que incideix en ella pot reflectir-se en les seves moltes superfícies internes. Percebem aquesta llum com de color blanc.

La neu es veu blanca i, si plenes d'aigua un got transparent, es veu incolora. Llavors, com pot ser que quan mirem l'oceà, l'aigua es veu blau? La resposta està en les longituds d'ona de la llum. La llum visible és en realitat una combinació de moltes longituds d'ona de llum diferents. Cadascuna d'aquestes longituds d'ona té associada una quantitat diferent d'energia. Si la llum es refracta a través d'un prisma, es poden veure tots els colors de l'espectre com un arc de Sant Martí. Els colors sempre apareixen en el mateix ordre: vermell, taronja, groc, verd, blau, indi i violeta.
L'aigua és molt més densa que l'aire. És per això que a mesura que la llum travessa l'aigua, les longituds d'ona de llum més febles (les de l'extrem vermell de l'espectre) ràpidament queden pel camí, mentre que les de l'extrem blau arriben a la major profunditat. Veiem el blau com el color de l'oceà.

Què fa que els icebergs siguin blaus?
Sabem que els icebergs es componen de neu i que la neu es veu blanca. De fet, la majoria de la gent pensa en un iceberg com un gran tros de gel blanc i molts icebergs són, en realitat, blancs o grisos. Llavors, per què veiem icebergs blaus?
El gel de les glaceres ha estat sota una enorme pressió durant milions d'anys. La compressió elimina l'aire i les superfícies reflectants de l'interior del gel. Alguns glaceres són molt antics, mentre que altres són més joves. Els icebergs que surten de les glaceres joves no han estat sotmesos a tanta compressió. Per tant, encara queda molt aire i moltes superfícies reflectants dins de l'iceberg. L'iceberg torna reflectida gran part de la llum que incideix en ell com a llum blanca.
Els icebergs de les glaceres més antics contenen poc aire o superfícies reflectants. Per això, quan la llum incideix en l'iceberg, no rebota. En lloc d'això, la llum és absorbida. Igual que en l'aigua, les longituds d'ona de la llum més llargues de l'espectre visible (vermelles o verds) són absorbides, de manera que la llum que surt del gel és color blau o blau verdós. Això és el que torna "blau" un iceberg. Consisteix simplement en que captura la llum emesa pel sol i deixa escapar res més que les longituds d'ona de la llum de major energia. Espero que aquesta explicació els ajudi a comprendre per què hi ha icebergs blaus.